Severus Snape

02.08.2018 11:19

Severus Snape je literární postava z románů o Harrym Potterovi spisovatelky Joanne K. Rowlingové. Je považován za nejtragičtější postavu celé literární série. Narodil se 9. ledna 1960 čarodějce Eileen Prince-Llyodové, provdané Snapeové a mudlovi Tobiasi Snapeovi, má tedy jen z poloviny čistou krev. Severus se obracel spíše k rodině matky, rodině kouzelnické, protože byl jeho otec násilník a alkoholik.

Mladý Snape

To vedlo k tomu, že si vytvořil kouzelnickou přezdívku Princ dvojí krve. Jeho vztah s otcem byl základem jeho nenávisti k mudlům a mudlovským kouzelníkům. Výjimkou byla stejně stará dívka, místní kouzelnice z mudlovské rodiny Lily Evansová ( později Potterová ), do které se hluboce zamiloval. V sedmém díle Harry Potter a Relikvie smrti se dozvídáme ze Snapeovy vzpomínky, že se s Lily znali od dětství, bydleli kousek od sebe. Obdivoval její magii a seznamoval ji se světem kouzelníků, který zná díky matce lépe než Lily, jejíž příbuzní jsou mudlové. Toto přátelství ale vadí Lilyině sestře Petunii, která žádné čarodějné schopnosti nemá. Snape nemá Petunii rád, protože je jen mudla. On i Lily dostanou dopisy z Bradavic. Petunie nikdy nepřestane žárlit na svou sestru a její schopnosti.

Little Severus Snape by UFINOKE

Na škole je Snape zařazen do Zmijozelu, zatímco Lily se dostane do Nebelvíru. Snape vyniká v předmětech Lektvary a Obrana proti černé magii. Mezi zmijozelskými se Snape mění, žárlí na Jamese Pottera a jeho přátele, protože si s Lily čím dál víc rozumějí. Navzdory tomu mu jednou James zachrání život, když Severus málem padne do léčky, kterou mu nastražili se Siriusem Blackem. Za to ho Snape nenávidí ještě víc. On si s Lily přestává rozumět, poslední kapkou je chvíle, kdy ji Snape nazve mudlovskou šmejdkou. I když se jí omlouvá, jejich názory se natolik liší, že se jejich cesty již nikdy nespojí. 

Procházení profilů | Návrat do reality

Snapeova láska k ní však stále přetrvává. Stane se sice stoupencem lorda Voldemorta, tzv. Smrtijedem, ale když se dozví, že věštba, kterou vyslechl od profesorky Trellawneyové v hostinci U Prasečí hlavy a donesl lordu Voldemortovi, se týká jejího syna a že je lord Voldemort chce zabít všechny, žádá Voldemorta, aby ji ušetřil. Navštíví také tajně ředitele školy Albuse Brumbála a prosí ho, aby Lily zachránil. Brumbál mu řekne, že se mu hnusí, protože chce zachránit jen Lily, ale ona že nikdy nebude bez syna a muže šťastná. Tak ho Snape poprosí, aby je zachránil všechny, že pro Brumbála udělá cokoli. Jenže Lily položí život za svého syna a Snape je zcela zdrcen. Brumbál ho požádá, zda by mu pomohl ochránit to, za co Lily položila život a co tu po ní zbylo – to je Harry. Snape mu to slíbí, ale nechce, aby se to kdokoli kdykoli dozvěděl. 

Snape s maskou smrtijeda - fanart

Tehdy dostane místo profesora Lektvarů a ředitele zmijozelské koleje. Ještě před Voldemortovým pádem roku 1981 vstupuje Severus Snape do Féniksova řádu. Albus Brumbál, který jej přijímá, tvrdí, že Snape lituje svých činů a že on mu věří. Do Voldemortova pádu tedy fungoval jako dvojitý agent. Vystavoval se smrtelnému nebezpečí ze strany Voldemorta a Smrtijedů jen proto, aby ochránil syna Lily Potterové – Harryho. Přestože je nepopiratelným odborníkem na lektvary a vynikajícím kouzelníkem, jeho pedagogické metody jsou značně rozporuplné. Svým studentům se často vysmívá a ponižuje je a viditelně nadržuje své vlastní koleji. Velice rád strhává body nebelvírským studentům, které nenávidí ještě více než ostatní. aké rok po roce usiluje o místo profesora obrany proti černé magii, které mu patnáct let ředitel Albus Brumbál nepřidělil. Teprve poslední rok svého působení v Bradavicích toto místo získá. To se mu stane osudným, protože je to prokleté, každý, kdo tam nastoupí, tam vydrží jen rok.

‘Prisoner of Azkaban’ illustrated edition — Harry Potter Fan Zone

Na konci téhož školního roku, při napadení Bradavic smrtijedy zorganizovaném Dracem Malfoyem, zabije odzbrojeného Albuse Brumbála smrtící kletbou Avada Kedavra. Tento čin je však spáchán na přímou žádost samotného Albuse Brumbála. Po pokusu o zničení jednoho z viteálů je Brumbál postižen kletbou, která ho pomalu zabíjí. Blízká smrt je pro něj tedy nevyhnutelná. 

Severus Snape GIFs

Snape v sedmém díle knihy zemře a zabije ho lord Voldemort pomocí svého hada Naghiniho. Snape stačí ještě předat svoje vzpomínky Harrymu a potom na následky jedu zemře. Harry zjistí, že ho Snape celé ty roky chránil a konečně si ho začne vážit a nokonec po něm pojmenuje svého syna Albus Severus Potter. Když se Harryho Albus Potter zeptá jestli se bude zlobit pokud ho Moudrý klobouk zařadí do Zmijozelu, Harry mu řekne že je pojmenován po dvou ředitelích Bradavic a že jeden z nich chodil do Zmijozelu a byl to nejstatečnější člověk jakého znal. Ve filmu ho hrál Alan Rickman.

 

 

—————

Zpět