Albus Brumbál

03.08.2018 16:10

Albus Percival Wulfric Brian Brumbál je literární postava z románů o Harrym Potterovi spisovatelky Joanne K. Rowlingové. Je považován za nejmocnějšího kouzelníka 20. století. Narodil se v roce 1881. Již ve škole vynikal neobyčejnými magickými schopnostmi. Později v Bradavicích začal vyučovat přeměňování, následně se stal ředitelem.

5205664

Albus Brumbál byl nejstarším synem Kendry a Percivala Brumbálových. Měl mladšího bratra Aberforta a sestru Arianu. Během studia v Bradavicích byl velmi nadaným studentem. Po studiu se seznámil s prasynovcem slavné historičky Batyldy Bagshotové, Gellertem Grindelwaldem ( kterého Brumbál díky své homosexuální orientaci miloval, Grindelwald však jeho city nejspíš neopětoval ).

01 - 1898

Jednou se Albus, Aberforth a Grindelwald v sestřině přítomnosti pohádali, začali bojovat a jeden z nich zabil Arianu (vinna byla svedena na Grindelwalda ). Grindelwald utekl. Od té doby se Brumbál začal vyhýbat moci, protože se bál, že by ji mohl zneužít a vyčítal si Arianinu smrt. V kouzelnickém světe se proslavil především porážkou Grindewalda v roce 1945. Souboji s ním se dlouhou dobu po zkušenostech z mládí vyhýbal, i když věděl, že k němu nakonec dojde. Souboj mezi Grindelwaldem a Brumbálem je označován za vůbec největší kouzelnický střet v historii.

Nakonec by to mohl být Brumbál, kdo ve Zvířatech zůstane v popředí

Po pádu lorda Voldemorta a vraždě Jamese a Lilli Potterových svěřil jejich syna Harryho do péče rodině Lilyiny sestry Petunie kvůli rodinnému poutu. Věděl, že se u Dursleyových nebude mít nejlépe, ale ochranu před silami lorda Voldemorta Harry potřeboval více. Albusovi se podařilo díky vzpomínkám lidí najít i druhý viteál, prsten Rajvola Gaunta, Voldemortova děda, kterému ho Raddle ukradl. Při jeho objevení ale Brumbál zjistil, že je zaklet strašnou kletbou, když neodolal pokušení prsten nasadit (správně se domníval, že kámen v prsteni umí oživit mrtvé). Byl kletbou zasažen a musel zavolat Severuse Snapea - ten sice kletbu poté uvěznil do Brumbálovy ruky, ale ta už zůstala navždy odumřelá. Brumbál poté začal usilovně pátrat po zbývajících viteálech, aby je zničil. Celé toto tajemství odkryl Harrymu, aby mohl s pátráním pokračovat po jeho smrti. 

Harry Potter a Albus Brumbál

Když Brumbál zjistil, že další viteál se pravděpodobně skrývá v jeskyni, vydal se tam i s Harrym. Skrýš viteálu skutečně našli uprostřed temného jezera, ale Brumbál kvůli získání viteálu vypil neznámý lektvar, který ho připravil téměř o všechnu sílu. Díky Harrymu se jim však podařilo přemístit se zpět do Bradavic, nad kterými však viděli Znamení zla, a tak se do hradu ihned vydali. Zjistili, že škola byla napadena Smrtijedy. Na astronomické věži byl Albus Brumbál odzbrojen Draco Malfoyem a poté zabit kletbou Avada kedavra vyslanou Severusem Snapem (na Brumbálovu žádost ). Jako první ředitel Bradavic v historii byl pohřben na půdě školy, v bílé hrobce u jezera. Albus Brumbál zemřel, aby dal Harrymu větší šanci zvítězit nad Voldemortem.

—————

Zpět